Európska komisia doplnila Trenčiansku borovičku Juniperus do registra chránených označení pôvodu. Trenčianska borovička Juniperus je číra, bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42. % obj. s výraznou arómou a intenzívnou, príjemnou chuťou borievky obyčajnej a červenej. Vyrába sa z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho destilátu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a charakteristickú chuť, je borievkový destilát. Chuť získava najmä pevným percentuálnym podielom vyzretého borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou fermentovanej zápary z plodov borievky obyčajnej (Juniperus communis) a borievky červenej (juniperus oxycedrus).
Je to bezfarebná tekutina s mierne zvýšenou viskozitou, ktorá má výraznú, jemne sladkú a korenistú dlhotrvajúcu chuť a vôňu po borievkach a mierne olejnatú konzistenciu pri tečení.
Výroba tohto destilátu prebieha v meste Trenčín. Výrobok sa úspešne predáva už viac ako sto rokov vďaka svojej preslávenej kvalite, typickej chuti a dodržiavaniu tradičného výrobného procesu. Zoznam 1 910 vín a liehovín s chráneným označením pôvodu sa tak rozrastá o Trenčiansku borovičku Juniperus.
Návrat na aktuality