Predsedníčka Ursula von der Leynová na Slovensku

Dňa: 21.03.2022

Počas návštevy Slovenska dňa 03.03.2022 sa predsedníčk Európske Komisie Ursula von der Leyenová stretla s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Eduardom Hegerom. Témou ich spoločných rozhovorov bol prebiehajúci konflikt na Ukrajine, odsúdenie ruskej agresie,  súvisiace sankcie a podpora mieru. Predsedníčka Komisie zdôraznila, že cieľom rozsiahlych sankcií je oslabiť schopnosť Ruska viesť vojnu voči svojmu susedovi a zastaviť tak inváziu na Ukrajine.

Ústrednou témou rozhovorov bola aj distribúcia pomoci EÚ na podporu členských krajín pri prijímaní ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu opustilo krajinu najmenej 1 milión ľudí a desiatky tisíc z nich prišli hľadať útočisko aj na územie Slovenska. EÚ je pripravená pomôcť týmto ľuďom i krajinám, ktoré ich srdečne prijímajú.

Z rozpočtu EÚ bude vyčlenených najmenej 500 miliónov eur na humanitárnu pomoc a EÚ je pripravená poskytovať potrebnú podporu rôznymi spôsobmi. Predsedníčka zároveň uistila, že EÚ je pripravená Slovensku pomôcť aj v prípade zvýšených potrieb v oblasti energií.

Návrat na aktuality